De juiste afwerking is de laatste stap bij het produceren van goed grafisch werk. De rillen zorgen voor het mooi vouwen, het handlijmen voor stevigheid. De afwerking is dus het visitekaartje van het bedrijf en daar zijn we dan ook trots op.

AFWERKING, DE LAATSTE SCHAKEL BIJ GRAFISCHE PRODUCTIES

Bij Repro- van de Kamp werken we met moderne en ambachtelijke systemen om het gewenste resultaat te bereiken. Naast bijvoorbeeld afwerking met een volautomatische rilmachine is de dertig jaar oude hand rilmachnie ook nog dagelijks in gebruik. Er zijn speciale machine’s die foamboard en polyplate snijden, maar ook hier is het handwerk niet verloren gegaan.

Rillen

Rillen is de term die gebruikt wordt voor het aanbrengen van een vouwlijn in het geprinte werk zodat de toner niet breekt en het werk mooier vlak blijft liggen. Bij papier zwaarder dan 120 grams raden wij aan om rillijnen op de te vouwen plaatsen in het werk te laten aanbrengen.

Vouwen

Een bouwtekening wordt gevouwen naar A4 soms met een ‘vouwlip’ eraan zodat deze gemakkelijk kan worden ingevoegd in een ordner. Dit gaat bijna altijd vol automatisch, behalve als het etiket van de tekening niet rechts onder staat. Dan vouwen we de laatste slagen met de hand. Voor het vouwen van drieluiken en ander speciaal drukwerk worden vaak rillijnen aangebracht om de vouw er scherp uit te laten zien.

Nieten

Ook goed nieten is een vak. Een nietje links boven in je stapeltje A4 papier is zo gemaakt maar wordt de stapel dikker of moet het nietje op een andere plaats dan ben je blij dat ook hiervoor speciale apparatuur bestaat die er voor zorgt dat uw nietjes altijd op de juiste plek zitten. Het vouwen en nieten tot een boekje noemen we ook wel brocheren.

Boren

Het boren in papier is voor ons een koud kunstje. Of het nu 2, 4 of 28 boorgaten moeten worden, Repro- van de Kamp draait er zijn hand niet voor om. Ook het vervolgens verwerken van het geprinte werk in een ordner is een service die we daarbij aanbieden.

Brocheren

Om een A4 boekje te maken kun je een aantal A3 vellen door het midden vouwen en in de rug aan elkaar nieten. Dit noemen we brocheren. De velletjes worden vergaard gedrukt of de vergaarmachine doet dit en vervolgens worden er automatisch nietjes in aangebracht en het werk wordt schoongesneden. Ook hier is er voor speciale projecten de kennis aanwezig om met de hand de nietjes aan te brengen op de gewenste plaats.

Inbinden

Inbinden met een plastic ringband of met een metalen Wire-O, Repro van de Kamp heeft het allemaal in huis. Diverse kleuren en maten ringbanden en andere bindtechnieken worden gebruikt bij de verdere afwerking van het geprinte werk.

Handlijmen

Handlijmen en machinaal verlijmen, elke toepassing heeft een speciale reden. Machinaal verlijmen gaat lekker snel en is handig voor grote aantallen van rapporten en boekjes. Handlijmen is geschikt voor speciale klusjes, zoals bijvoorbeeld het samenstellen van een “nieuw” boek met een jaargang tijdschriften.

Snijden

Het op maat snijden van een print is een precies werkje. Hiervoor is dan ook een speciale snijmachine die een grote stapel van 120 cm breed papier met een druk op de knop kan snijden. Maar ook de kleine visitekaartjes waarvan er vaak meerdere op een vel papier staan worden hiermee gesneden tot het eindformaat. Zorg ervoor dat bij het aanleveren van printwerk er rekening wordt gehouden met exra beeld aan de rand van het ontwerp. Dit noemen we overlap. Hierdoor kunnen we er bij het snijden ervoor zorgen dat er geen lelijke witte randjes achterblijven.

Vergaren

Vergaren is een chique woord voor uitzoeken en op volgorde leggen. Daar zijn we goed in. Vaak printen we het werk al in setvolgorde maar als er per afleveradres een ander aantal tekeningen moet worden geleverd, vergaren we deze tot elk adres zijn eigen stapel heeft. Ook als er boekjes moeten worden samengesteld, die geprint worden op verschillende machines, wordt de boel naderhand vergaard zodat we het als een geheel kunnen verwerken.

Verzendklaar maken

Voor diverse klanten verzorgen wij de logistiek rondom de verzending van hun brieven en drukwerk. Dit verzendklaar maken en aanbieden bij de post is een logistieke operatie waarbij er zeer nauwkeurig gewerkt wordt om zo onze brieven en pakketten door heel Europa te versturen.

Inlijsten

Werk dat wordt gelamineerd en opgeplakt kan ook door ons worden ingelijst. Lijsten worden op maat gemaakt en als er glas besteld moet worden dan regelen wij dit ook. Het enige wat de klant moet doen is het type en de kleur van de lijst uitzoeken en invullen op onze opdrachtbon.